Gezondheid bij onze Franse Bulldog en afwijkingen..

 

Allereerst vind ik het belangrijk om vooral gezonde bullen op de wereld te brengen.
De kenners weten dat dit geen makkelijke taak is, sterker nog het is bijna 1 van de moeilijkste rassen, om dit ras gezond te fokken.. maar we proberen zo goed mogelijk ons best te doen om zoveel mogelijke afwijkingen uit het ras te halen. Helaas kunnen wij ook u de garantie nooit geven dat je bulletje 'nooit' iets zal mankeren omdat wij alleen fokken met gekeurde en geteste ouder honden. Helaas kan het voorkomen dat uw bulletje in de toekomst wel wat kan mankeren, ondanks hoe goed wij ons huiswerk ook doen, we te maken hebben met levende wezen. Ook hebben we te maken met lijnen die ooit in de voorouders gezeten hebben, waarvan we niet zover terug kunnen kijken of er eventuele afwijkingen in voor kwamen. 
wel kan ik je vertellen dat we alles met ons hart doen om je een zo gezond mogelijke pup te geven waar je jaren plezier van kan en moet hebben. 

natuurlijk speelt voeding en beweging ook een grote rol in dit ras. Zo is het goed om te weten wat je je hond precies voert, wijzelf zijn voorstander van kvv (versvlees) of een brok met hoog vlees percentage erin verwerkt. 
Ik geef de nieuwe eigenaren altijd mee het eerste levensjaar van je bull erg voorzichtig te zijn, zodat je de rest van de jaren hier profijt van zult hebben, voor zowel voor jezelf als voor de hond. 

ik ben dan ook vooral voorstander van een langer neusje, langere rug én wat meer staart. 
Waarom vertel ik hieronder in het bericht.

 

BOS SYNDROOM
ik heb helaas in het verleden ook te maken gehad met een Franse bulldog die ernstig BOS had. Dit is iets wat je absoluut niet wilt, en moet willen. De hondjes komen veel lucht te kort, en dat zou geen ene hond moeten overkomen. Ik heb deze pup met spoed toen ze 10 maanden oud laten opereren, en daar is ze gelukkig aan verholpen. 
Dit hoop ik zelf in de toekomst hopelijk uit te kunnen sluiten bij onze pups, maar zoals ook vele weten is het ras helaas zo slecht gefokt geweest de afgelopen jaren, dat hoe erg wij ook ons best doen er altijd een pup bij kan zitten die helaas wat minder goed functioneert. Wij vragen de mensen hier altijd rekening mee te houden. 


STAARTJES

Waarom ik zelf voorstander ben voor iets meer staart, ten eerste is het super leuk, dat staartje zwiept de hele dag heen en weer, je kunt zo goed zien hoe vrolijk dit ras is. De Franse bulldog is van karakter een erg blije hond, en dat is zo ook terug te zien, het is fijner om zo ook met andere honden te communiceren. 
en het belangrijkste vooral beter voor de rug. De rug heeft hierdoor ook meer plaats voor de wervels en de stevigheid van de rug. Ik heb er tot nu toe erg goeie ervaringen mee, zoals jullie kunnen zien hebben Lola & Max ook meer staart. 
Het voorkomt ook een probleem binnen de Franse bulldog, zoals; een ingegroeide staart. Dit komt helaas regelmatig voor en is erg pijnlijk voor de hond. Doordat de staart misvorm naar binnen groeit en kort is, is er vaak een kans dat de wervels naar binnen groeien, met grote pijnlijke vergroeiingen nadien.. 

RUG:

De rug van de Franse bulldog vind ik een erg belangrijk onderdeel. Ik ben daarom ook voorstander van een rug die wat 'langer'is. Een rug die langer is en meer ruimte heeft, heeft simpel weg gewoon minder kans op afwijkingen binnen de rugwervels, natuurlijk kun je nooit iets uitsluiten, maar dit is bij mij wel een reden waarom ik GEEN korte ruggen wil fokken. Franse bullen hebben vaak hemivertibrea's in de rug, dit zijn afwijkingen die binnen de franse bulldig erg vaak voor komen, en helaas nog steeds voor komt. Voor de fok zou een Franse bulldog max. 3 hemivertibrea's mogen hebben, hoe minder hoe beter natuurlijk.

Het wil natuurlijk niet zeggen als een Franse bulldog 1,2 of 3 hemivertibrea's heeft, dit meteen slecht is, zeker niet. We selecteren de ouderdieren dan alleen maar met nog 'betere' ruggen, om ze in de toekomst hoop ik zo goed als eruit kan fokken.

Wij maken daarom nu ook röntgenfoto's als de pups 7 weken oud zijn. Wij zien dan meteen wat de combinatie van beide ouders heeft voortgebracht in de pups.


onze honden worden DNA getest, geröntgend en gekeurd.

 

 

Patella Luxatie

Patella Luxatie is een aandoening bij honden waarbij een knieschijf (patella) los zit. 

De volgende gradaties worden gehanteerd:

Patella luxatie vrij (vast):
De knieschijf is met nauwkeurig onderzoek bij de ontspannen hond niet uit de groeve van het dijbeen te verplaatsen.

Patella luxatie vrij (flexibel):
De knieschijf is makkelijk te verschuiven in zijwaartse richting tot op de rand van de groeve, maar er niet overheen.

Patella luxatie Graad 1:
Alleen bij zijwaartse druk op de patella is deze te verplaatsen (naar binnen en/of naar buiten) uit de groeve en keert, na loslaten, spontaan direct terug in de groeve.

Patella luxatie Graad 2:
De patella luxeert spontaan uit de groeve naar binnen en/of naar buiten en keert ook weer spontaan terug in de groeve door draaien aan het onderbeen.

Patella luxatie Graad 3:
De patella ligt permanent (blijvend) buiten de groeve, naar binnen of naar buiten, maar is manueel terug te plaatsen in de groeve.

Patella luxatie Graad 4 / operatie:
De patella ligt permanent buiten de groeve, naar binnen of naar buiten, en is niet manueel terug te plaatsen in de groeve. Graad 4 wordt ook gegeven aan honden die voorafgaande aan het onderzoek geopereerd zijn, waardoor de Patella luxatie graad niet te beoordelen is.

 

 

Entropion - Ectropion

Ectropion bij de hond: wat is het?

Bij de aandoening entropion heeft het onderste ooglid van uw hond de neiging om naar buiten te krullen of naar beneden te hangen. Hierdoor is de binnenkant van het onderste ooglid zichtbaar. Een ectropion komt vaak doordat de lengte van het ooglid van de hond te lang is.

Omdat het onderste ooglid bij ectropion het oogvocht niet kan tegenhouden, gaat het oog sneller tranen. Dit herkent u aan traanstrepen langs de neus van uw dier.

Snel ontstekingen door vuil in het oog

Doordat de binnenkant van het ooglid naar buiten staat, kunnen stof en vuil makkelijker in het oog komen. Hierdoor heeft uw dier grotere kans op een oogontsteking (conjuctivitis).

Het bindvlies is het slijmvlies aan de binnenzijde van ooglid en buitenzijde van de oogbol. Bij een ontsteking wordt dit bindvlies rood, zwelt het licht op en gaat het oog meer tranen. Door vuil in het oog kan ook het hoornvlies ontstoken raken (keratitus).

Voorkom blijvende schade, en ga bij klachten aan het oog daarom altijd even naar de dierenarts.

Naar binnen krullen van ooglidrand

Krult de ooglidrand naar binnen? Deze aandoening heet entropion.

Symptomen entropion hond

Ectropion bij uw hond is goed te zien. Door het uitzakken of hangen van het onderste ooglid is het binnenste roze deel van het ooglid deels zichtbaar. Ook tranen de ogen meer dan normaal.

Symptomen van ectropion bij hond zijn:

  • deels naar buiten gekrulde of naar beneden gezakte onderste ooglid
  • tranende ogen en traanstrepen
  • bij ontsteking van bindvlies: binnenste van oog is rood en licht gezwollen